Święto Chleba w Gminie Drawsko

Ziściły się słowa Sołtysa Kwiejc Nowych, Piotra Kwity, inaugurujące Święto Chleba w Kwiejcach Nowych dwa lata temu, a wyrażające nadzieję, że uroczystość wypieku chleba ma szansę zagościć w kalendarzu imprez małej miejscowości położonej w głębi Puszczy Noteckiej na stałe. Na stałe tzn. co dwa lata, naprzemiennie z festynem z serii „Lato w Puszczy Noteckiej”.

I tak dnia 1 lipca, mimo zmiennych warunków pogodowych, duża grupa mieszkańców Kwiejc Nowych, okolicznych wsi oraz letników i turystów stawiła się w godzinach popołudniowych na posesji prywatnej Pana Władysława Kremera, by pod nadzorem Pani Bernadetty z Piłka-Folwark dokonać wypieku tradycyjnych chlebów glutenowych. Gościem specjalnym wydarzenia był Pan Jan Oleksy – budowniczy użytkowanego pieca chlebowego. Wedle relacji uczestników tegoroczny wypiek chleba udał się niepomiernie lepiej niż ten z 2015 roku.

Dnia następnego, tj. 2 lipca, odbyły się główne uroczystości związane z niniejszym świętem. Jej celem, podobnie jak poprzednio, była integracja lokalnej społeczności oraz degustacja wyrobów piekarniczych. W tym roku uroczystość została wzbogacona o stoisko informacyjne z zakresu prowadzenia zdrowego trybu życia i odżywiania się jak najbardziej zgodnego z Naturą w szerokim tego słowa znaczeniu. Wolontariusze działający w Grupie Nieformalnej „Jedność” przygotowali stoisko wegańskie i wegetariańskie bezglutenowe. Udzielane były informacje o objawach nietolerancji nowoczesnego glutenu. Można było posmakować oraz otrzymać sprawdzony przepis na wypiek chleba bezglutenowego bez mąki i drożdży, dowiedzieć się o zaletach diety roślinnej oraz skutkach spożywania mleka i jedzenia mięsa, a także otrzymać bezpłatną gazetkę „Zdrowie z wyboru”. Stoisko wegańskie i wegetariańskie  bezglutenowe wsparła Primavika – producent zdrowej, roślinnej żywności zmieniającej ten świat na lepsze. Uczestnicy mieli możliwość m.in. skosztowania wegetariańskich past kanapkowych, paprykarzy z kaszą jaglaną, hummusu z cieciorki, pasztetów z czerwonej fasoli i kukurydzy, masła z prażonych orzechów.

Całości uroczystości towarzyszyły dźwięki akordeonu oraz muzyka młodych, lokalnych „didżejów”. Dzieci i młodzież przygotowały na tę okazję występ literacko – artystyczny oraz quiz wiedzy o tematyce związanej z niniejszym wydarzeniem. Za prawidłowe odpowiedzi w kategorii „stoisko bezglutenowe” można było wygrać płyty z muzyką relaksacyjno – medytacyjną. U Pań gospodyń z Kwiejc Nowych można zaś było nabyć ich domowe wypieki cukiernicze.

Święto Chleba w Kwiejcach Nowych spotkało się z szerokim zainteresowaniem lokalnej społeczności oraz wielu gości, także przybyłych z daleka. Być może – jak podkreśliła to Pani Zofia Wołczek Idzikowska, prezes Stowarzyszenia Sympatyków Kwiejc Nowych i Zieleńca w Gminie Drawsko, w swojej mowie powitalnej – jest to wyrazem dążeń prospołecznych, potrzeby wzajemnych spotkań w miłej, rodzinnej atmosferze oraz pragnieniem rozdawania i dzielenia się bezwarunkową miłością, co w kontekście obecnej sytuacji globalnej pani prezes uznała za kwestię priorytetową.

Sylwia Wasilewska

P.s. W związku z ogromnym zainteresowaniem przepisem na chleb zwany doskonałym, ujawniamy tutaj jego przepis szerszemu gronu odbiorców:

Chleb bezglutenowy (bez mąki i drożdży)

Składniki

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 700 ml wody + więcej do uzupełnienia

Wykonanie

Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka. Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień. Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”. Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka. Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem. Voila!

Przepis pochodzi ze strony: www.Natchniona.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*